Jag, en duktig fotograf!

Jag anser mig vara en duktig fotograf.

Vad menar jag med detta och hur vågar jag säga så.

Jag köpte min första system kamera strax innan julen 1981.

Kameran var en Canon AV1 med två fasta optik, efter några år köpte jag en Canon AE1P och sedan har det blivit flera kameror och jag har bytt märke osv.

Jag har alltså hållit på med fotografering i snart 30år några med uppehåll i några år och några år som varit mera aktiva.

För ca tre årsedan skaffade jag min första digitala systemkamera och en ny värld öppnade sig för mig. Jag har under de två senaste åren inte fotograferat något med ”riktig” film utan bara ägnat mig åt det digitala mediet.

För några veckor sedan började jag titta lite på mina gamla diabilder som finns i hängmappar och även ligger kvar i mapparna som kommer från framkallningen. Det som slog mig var att jag måste ha varit en duktig fotograf för jag har inte så många bilder som måste gå i soporna. Om jag nu jämför med hur det kan se ut idag när jag kommer hem från en vandring i skogen och får slänga kanske 100 bilder av 300 i papperskorgen för att de inte håller måttet.

Vad har hänt, har jag blivit en sämre fotograf?

Har jag tappat stinget?

Är det så mycket svårare att fotografera digitalt och att jag inte är tillräcklig duktig?

Är det fel på mina glasögon?

Är det fel på mina kameror?

Jag ser mig själv som en duktig fotograf, men jag är också en slarvig fotograf.

Jag tror att den digitla tekniken gör att jag slarvar för mycket och det gör mig till en sämre fotograf.

Jag måste ta mig i kragen och bli en mer tänkande fotograf som inte låter tekniken ta överhanden över mitt fotograferande.

Annonser

8 thoughts on “Jag, en duktig fotograf!

 1. Jag tror att man blir modigare med digitala tekniken och vågar ta mera bilder eftersom det är så lätt att sortera sen ändå. -Du är absolut en bra fotograf! Tycker jag iaf!
  Morgan

 2. Man är inte en sämre fotograf bara för att man slänger lite bilder, skilnaden är att idag kostar det inget att göra bilderna. Jagkommer ihåg förr när man fick hem filmen och man satt och granskade bilderna, där gick en del i papperskorgen då också. Så plåta på och bekymra dig inte över småsaker som detta :)
  /Mats

 3. Tack Morgan!
  Visst vågar man mera nu eftersom det är billigare och resultatet kommer snabbare.
  Men för min egen del är det så att jag inte alla gånger tar lärdom av mina misstag utan ser det inte bra ut i kameran så slänger jag bilden utan att ha annalyserat den riktigt.

  Hej Mats!
  Nog är det så att man slängde diabilder säger jag något annat så ljuger jag. Men jag hävdar att det har blivit för enkelt att göra många exponeringar och det är lätt att bli lat och bara låta kameran gå utan att planera bilden, Man gör 5 exponeringar som kanske blir halvdana istället för att göra en genomtänkt bild.

  Jag säger inte att alla gör så här men jag fungerar på detta sät.
  Vänligen
  Karlund

 4. En bra sak som man kanske skulle kunna använda sig av är mindre plats på minneskorten så att man verkligen måste analysera varje bild man ska göra för att man inte har någon plats. Och förstöra knappen som ser ut som en papperskorg på kameran :)
  Jag förstår problematiken men jag kan också se en fördel med att ta många bilder, för jag tror att undermedvetet så lär du dig av dina misstag och kommer att göra bättre bilder hela tiden pga alla bilder som inte blir något. Jag kan erkänna att jag fungerar nog som du när det kommer till att göra bilder, hellre en för mycket än en för lite, men att du nu har tagit upp detta problem så har du ju tagit tag i saken då kommer det bli en förändring för dig. ( Jag är ju ingen psykolog men det lät rätt bra när jag skrev det.)

 5. Svårt att relatera då jag aldrig hållt på med analog teknik. Men helt klart så ”slösar” man exponeringar, fast jag har blivit bättre på det där sista året. Visserligen så är vissa bildtyper väldigt krävande med antal bilder, t.ex. fåglar i flykt eller vissa makrobilder på insekter (skärpeplanet ska stämma på pricken bl.a.).

  Vi kanske är för bekväma, men vad är bekvämt i LÄNGDEN? :D

 6. Hej Kristofer!
  Jag håller med dig om att det finns tillfällen då det är värt att slösa med exponeringar tex. med fåglar i flykt.
  Jag tror att du har en bra fundering på slutet ”Vi kanske är för bekväma, men vad är bekvämt i LÄNGDEN? ”

  Det kanske bara är så att vi längtar in till ett varmt och ombonat datarum där vi kan sitta och mysa med många ny exponeringar.
  Vänligen
  Karlund

 7. Uansett hvor mange bilder som ender i søppelkassen, så er du like fullt en god fotograf!!
  Jeg tar selv flere bilder av samme motivet og beholder kun det beste.. hvis noen. Når vi nå først har denne muligheten til å ta mange bilder og eksperimentere, så hvorfor ikke benytte seg av den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s